Martisorul – micul obiect-bijuterie prins intr-un snur alb-rosu – este un simbol al reinnoirii timpului si al renasterii naturii, odata cu venirea primaverii, dar si al sperantei, fiind daruit celor dragi pentru a le aduce noroc si belsug. In general, femeile si fetele primesc martisoare si le poarta pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primaverii. In Moldova insa, obiceiul este ca fetele sa daruiasca martisoare baietilor. Impreuna cu martisorul se ofera adesea si flori timpurii de primavara, cea mai reprezentativa fiind ghiocelul.
Arheologii au descoperit obiecte cu o vechime de mii de ani care pot fi considerate martisoare. Ele au forma unor mici pietre de rau vopsite in alb si rosu, insirate pe ata, pentru a fi purtate la gat. Cele doua culori sunt deschise interpretarilor: rosul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul – intelepciunea barbatului. Astfel, snurul martisorului exprima impletirea inseparabila a celor doua principii. Un Ynn si Yang al traditiei autohtone.
Cand vine vorba de martisoare in general sunt alese bijuteriile fantezie, bratarile cu snur si element charm din aur sau argint, cerceii sau buchetele de flori. De la ghiocei, zambile sau lalele pana la cutii sau cosuri cu aranjamente florale complexe.
Printre martisoarele inedite se numara charmurile banut inscriptionate prin gravura cu numele purtatoarei sau o data importanta din viata acesteia. O scrisoare de mana si un plic de care este legat snurul de martisor, poate fi un cadou pe cat de simplu pe atat de expresiv si inedit. Martisoarele hanmade realizate cu migala de mainile barbatului iubit, vor fi pastrate pentru mult timp in cutia cu amintiri a oricarei femei.
In luna Martie puneti-va imaginatia la contributie si creati un martisor special ce va umple inima de bucurie persoanei ce il va primi.